STIHL Blog

Akkumulátor töltése

2024.03.01 15:00
Akkumulátor töltése

Megmutatjuk, hogyan kell helyesen feltölteni a lítium-ion akkumulátorokat, és mire kell ügyelni.

A LÍTIUM-ION AKKUMULÁTOROK TÖLTÉSE

  • A STIHL lítium-ion akkumulátorait az első használat előtt 80-100%-ra fel kell tölteni,
  • A biztonsági technológiák megakadályozzák a lítium-ion akkumulátorok túlmelegedését,
  • A lítium-ion akkumulátorokat nedvességtől, hőtől és hidegtől egyaránt védeni kell.

 

MIRE KELL ÜGYELNI A LÍTIUM-ION AKKUMULÁTOROK TÖLTÉSÉNÉL?

1) Tartsa be a lítium-ion akkumulátorok optimális töltési hőmérsékletét!

A STIHL akkumulátorok +5 és +40 Celsius-fok között probléma nélkül tölthetők. A STIHL töltők extra biztonságot nyújtanak Önnek: ha az akkumulátor egy hosszabb használat után túl meleg, a töltés a megfelelő hőmérséklet eléréséig nem indul el. 

2) A lítium-ion akkumulátoroknál kerülni kell a szélsőséges hőmérsékleteket!

A kímélésük és helyes feltöltésük érdekében a lítium-ion akkumulátorokat nem szabad fűtőtestre helyezni. Mivel a túl magas, de a túl alacsony hőmérséklet is károsíthatja az akkumulátorokat, mindig tartsa be a megengedett hőmérsékleti tartományt. Az akkumulátorokat töltse normál szobahőmérsékleten vagy mérsékelt külső hőmérsékleten.

3) A lítium-ion akkumulátorok nem igényelnek hosszú töltést.

A modern lítium-ion akkumulátorokat az első használat előtt csak 80%-ra kell feltölteni, ami akkumulátortól függően fél- vagy háromnegyedóra alatt lezajlik.

STIHL AK 30 lítium-ion akkumulátor

MEKKORA VESZÉLYT JELENT, HA TÚL HOSSZÚ IDEIG TÖLTENEK EGY AKKUMULÁTORT?

Az, hogy egy akkumulátor töltés közben felmelegszik, teljesen normális jelenség. A STIHL kiváló minőségű akkumulátorai védve vannak a túlmelegedéssel szemben, és alapvetően biztonságosak. Amint az akkumulátor feltöltődött, a töltés automatikusan leáll, így Önnek nem kell amiatt aggódnia, hogy túl sokáig tölti az akkumulátort.

STIHL Akku-Box AP 300 lítiumion-akkumulátorral.

MILYEN ELŐNYÖKET KÍNÁLNAK A STIHL LÍTIUM-ION AKKUMULÁTOROS TERMÉKEI?

A STIHL lítium-ion akkumulátorok megfelelnek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak.

A túltöltés és a túlzott hőtermelés megakadályozása érdekében a STIHL akkumulátorokban csak olyan lítium-ion cellákat használnak, amelyek megfelelnek a legmagasabb biztonsági követelményeknek. A STIHL akkumulátorok és töltők egyaránt olyan védőmechanizmusokkal vannak felszerelve, amelyek megakadályozzák a túltöltést és a túlzott hőképződést.

HŐMÉRSÉKLET-FELÜGYELET AKKUMULÁTORKEZELŐ RENDSZERREL 

Az akkumulátor minden egyes celláját egy akkumulátorkezelő rendszer figyeli. Egy beépített érzékelő az akkumulátor legmelegebb pontján méri a hőmérsékletet, és ha az túl magas, a töltési folyamat megszakad. 

CSEKÉLY KAPACITÁSVESZTÉS

A STIHL minden akkumulátoros termékében modern lítiumion-cellákat használ, amelyeket az első használat előtt nem kell teljesen feltölteni, és amelyek már néhány órán belül használatra készek. Ennek oka: a STIHL akkumulátorok önkisülése elhanyagolható, az éves kapacitáscsökkenés csupán 1-3 százalék.

NINCS MEMÓRIAEFFEKTUS

A lítiumion-akkumulátoroknál nem lép fel memóriaeffektus. A memóriaeffektus a nikkelkadmium-akkumulátoroknak (NiCd) a részleges lemerítés miatt kialakuló kapacitásvesztése.

Bővebben a memóriaeffektusról

A STIHL AKKUMULÁTOR TÖLTÉSJELZŐJE