STIHL Blog

A lítium-ion akkumulátorok megfelelő tárolása

2024.04.02 15:00
A lítium-ion akkumulátorok megfelelő tárolása

Az akkumulátor megfelelő kezelése elengedhetetlen a hosszú élettartam biztosításához. Ez a munkavégzésre és a tárolásra is vonatkozik.

A LÍTIUM-ION AKKUMULÁTOROKAT TÁROLÁS ELŐTT NEM KELL FELTÖLTENI – ÉPPEN ELLENKEZŐLEG!

Ma már a lítium-ion akkumulátor a szabvány. Ez a modern technológia minimalizálja az önkisülés kockázatát. A cellák mélykisülés elleni fokozott védelméről általában külön beépített biztosítékok gondoskodnak, amelyek az erősen lemerült akkumulátort automatikusan nyugalmi állapotba kapcsolják. Ezért tárolás előtt nem kell teljesen feltölteni az akkumulátort. Éppen ellenkezőleg: az akkumulátort jobban kíméli, ha csak részben feltöltve tárolja, ezért azt javasoljuk, hogy az akkumulátort annyira feltöltve tárolja, hogy két LED világítson. 

A MODERN AKKUMULÁTORTECHNOLÓGIA VÉD A MÉLYKISÜLÉS ELLEN

A STIHL modern akkumulátortechnológiát alkalmaz, ezért a STIHL akkumulátorok önkisülési aránya elhanyagolható. Emellett minden STIHL akkumulátor intelligens akkumulátorkezelő rendszerrel készül, amely BMS néven is ismert. Ez az akkumulátor minden cellájában figyeli a feszültséget, és így megakadályozza a mélykisülést. Ha az akkumulátorcellák feszültsége túlzott mértékben lecsökken, automatikusan nyugalmi állapotba kapcsol és a lemerülési folyamat ezáltal megszakad. Ez akkor is megtörténik, ha az akkumulátort hosszabb ideig nem használják. Ennek köszönhetően Önnek nem kell aggódnia a káros mélykisülés miatt.

HOGYAN KELL MEGFELELŐEN TÁROLNI A BEÉPÍTETT AKKUMULÁTORRAL RENDELKEZŐ KÉSZÜLÉKEKET?

A beépített akkumulátorral rendelkező készülék, mint pl. az FSA 45 akkumulátoros szegélynyíró esetén, az akkumulátort nem lehet kivenni a készülékből, ezért a beépített akkumulátorral rendelkező készülékek tárolásánál a következőkre kell ügyelni:

  1. Kikapcsolás után ki kell húzni az aktiválókulcsot.
  2. Tárolás előtt célszerű megtisztítani a gépet a szennyeződésektől egy nedves törlőkendővel.
  3. A gépet száraz, biztonságos és fagytól védett helyen kell tárolni.  

A gép tárolási hőmérsékletével kapcsolatos további információkért olvassa el a használati útmutatót

MIKOR A LEGJOBB ÚJRATÖLTENI AZ AKKUMULÁTORT?

Ha hosszabb üzemszünet után újra használatba helyezi az akkumulátoros készüléket, az akkumulátort csak röviddel a használat előtt töltse fel. Ez is kíméli a kapacitást, és pozitív hatással van az akkumulátor élettartamára. Az akkumulátor csak +5 Celsius-fok feletti hőmérsékleten tölthető. A töltő figyeli az akkumulátor hőmérsékletét, és megakadályozza a töltést túl alacsony vagy túl magas hőmérsékleten.

ELLENŐRZŐ LISTA: HOGYAN KELL TÁROLNI AZ AKKUMULÁTOROKAT?

A STIHL minden akkumulátoros készülékéhez modern lítium-ion akkumulátorokat használ, azonban egy könnyen karbantartható és várhatóan hosszú élettartamú akkumulátorra is vigyázni kell.

A LÍTIUM-ION AKKUMULÁTOROK VÉDELME AZ IDŐJÁRÁS VISZONTAGSÁGAIVAL SZEMBEN

  • Vegye ki az akkumulátort a gépből. Tárolás előtt ellenőrizze a töltési szintet, és győződjön meg arról, hogy az akkumulátoron 2 LED világít. Szükség esetén enyhén nedves törlőkendővel tisztítsa meg az akkumulátort a szennyeződésektől.
  • A nedvesség és a napfény elleni védelem érdekében tárolja az akkumulátort például egy zárt dobozban.
  • A hőmérséklet számít: az ideális akkumulátortárolási hőmérséklet -10 és +50 Celsius-fok között van – ez lehet például egy száraz pincehelyiség,  garázs vagy egy jól szigetelt fészer.
  • Az akkumulátorokat biztonságos helyen, gyermekektől elzárva kell tárolni.
  • Tartsa a töltőt az akkumulátortól elkülönítve, +5 és +40 Celsius-fok közötti hőmérsékleten.
  • A készülék tárolási hőmérsékletével kapcsolatos további információkért olvassa el a használati útmutatót

AKKUMULÁTORFEJLESZTÉS A STIHL-NÉL

A STIHL több mint 10 éve fejleszt aktívan akkumulátorokat. Napjainkban a technológia fellendülőben van, az akkumulátoros gépek minden eddiginél népszerűbbek. Ez teljesen új tevékenységi területeket nyitott meg a STIHL elektrotechnikai, szoftverfejlesztő és informatikus szakemberei előtt.